top of page
פטוזיס

פטוזיס

פטוזיס 5.j

לפני

פטוזיס 6.j

אחרי

פטוזיס

לפני

פטוזיס

אחרי

פטוזיס גבר 1.

לפני

פטוזיס גבר 2

אחרי

פטוזיס

לפני

פטוזיס

אחרי

פטוזיס 3_

לפני

פטוזיס 4_

אחרי

פטוזיס


פטוזיס הינו צניחה של העפעף העליון. הצניחה יכולה להיות בדרגות שונות, בעין אחת או בשתיהן, ויכולה לנבוע ממגוון סיבות.


מקובל לחלק את הצניחה לתתי קבוצות : מולד ונרכש. הסוג הנרכש הוא הנפוץ יותר והוא מתרחש לרוב במבוגרים.
צניחת עפעף במבוגרים (הסוג הנרכש)

צניחת עפעף נרכשת מאובחנת עלפי ממצאי הבדיקה וסיפור המקרה :
    ● רפיון השריר מעלה העפעף – (הנפוץ ביותר במבוגרים), רפיון של השריר המרים את העפעף (levator )   ממקומו. צניחת עפעף מסוג זה נובעת מהנתקות סיבי השריר מרמת העפעף (הטרסוס), בשל הגיל. היא עשויה להיות חד עינית או דו-עינית.
    ● בעיה עצבית – שיתוק חלקי או מוחלט של העצב הקרניאלי השלישי (oculomotor (האחראי על השריר מעלה העפעף. לעיתים הפגיעה היא בעצבוב המערכת האוטונומית, ((Horner’s syndrome, או באיזור החיבור עצב-שריר. ((myasthenia gravis)
    ● בעיה שרירית- צניחת העפעף הקשורה לבעיית שרירים מערכתית. בין השאר ישנה גם חולשת השרירים בעפעפיים. מצבים אלו דורשים בירור כללי לבירור סיבת הצניחה ( כגון – Myotonic Dystrohpy)
    ● חבלה – צניחת העפעף לאחר פגיעה בעפעף- עשויה לגרום לפגיעה בשריר, בעצבים או ברקמות העוטפות  את האזור.
    ● בעיה מכאנית – בעיה של גוש המפריע לתנועתיות התקינה של העפעף, כמו גידול המכביד על משקל העפעף וסוגר אותו.פטוזיס

 

הטיפול בפטוזיס של מבוגרים תלוי בגורמים השונים:
במקרה של רפיון השריר – הפתרון הוא בניתוח לחיבור מחדש של הסיבים שנותקו. מדובר על ניתוח קצר ופשוט יחסית בהרדמה מקומית. פעמים רבות מנתחים את שני הצדדים, גם כשהצניחה היא בצד אחד, כד למנוע צניחה בצד השני לאחר הניתוח.


בפטוזיס של בעיה עצבית או שרירית –לרוב הצניחה הוא דו צדדית, ויש לבצע בירור כללי לסיבת הצניחה. לעיתים יש לשלב נוירולוג, אנדוקרינולוג או נוירואופטלמלוג בבירור זה. לעיתים הטיפול הוא ע''י מתן תרופות לבעיה הבסיסית. יש מקרים בהם התיקון הוא ניתוחי באחת מטכניקות הרמת העפעפיים, בהתאם למקרה.

בבעיה מכאנית- הטיפול הינו בהסרת הנגע המפריע לפתיחת העפעף.

במקרה של חבלה- לרוב יש להמתין עד להחלמה מלאה מן המכה. פעמים רבות ישנה התאוששות של תפקוד העפעף. אם לאחר 3-4 חודשים אין שיפור, יש לשקול ניתוח לתיקון מנח העפעף.
 
צניחת עפעף מולדת
 
צניחת עפעף המופיעה בזמן הלידה הינה מולדת, ונובעת לרוב מפגם בתפקוד השריר האחראי על הרמת העפעף העליון – שריר הלבטור. לעיתים הצניחה קלה ולעיתים חמורה עד לחוסר פתיחה מלא של העפעף.


מקרים אלו דורשים התייחסות מיוחדת, כיוון שחוסר חשיפה לראיה בשלושת החודשים הראשונים תגרום לעין עצלה. לכן, במידה והעפעף מכסה את האישון ואת ציר הראיה, יש לנתח את העפעף אף בגיל שבועות ספורים.
מקרים אחרים הדורשים תיקון פטוזיס בגיל צעיר הם כאשר צניחת העפעף גורמת להפרעה ברפרקציה או אסטיגמטיזם ( אי סדירות של קמירות הקרנית הגורמת לטשטוש ראיה) של העין , כלומר גורמת לשוני ב''מספר''
בין העיניים, או שהדבר גורם למנח ראש לא תקין בשל הנסיון של התינוק לראות בעין עם העפעף הצנוח.

במקרים אחרים של צניחת עפעף מולדת, מטרת התינוק היא לשוות גובה ומראה שווה בין העיניים, ואז מומלץ לדחות את הניתוח לקראת גיל בית הספר- גיל 4 או 5 שנים.


סוגי הניתוח
ברוב המקרים הטיפול בצניחת עפעף הינו ניתוחי.
ישנן מספר טכניקות לביצוע הניתוח. ההחלטה על השיטה תלויה בסיבה לצניחת העפעף, לחומרת הצניחה, ולרמת תפקוד השריר מעלה העפעף. לרוב מבוצע ניתוח בו מחברים את השריר לרקמה קשיחה של העפעף(טרסוס) ואז
העפעף חוזר לגובה תקין. במהלך הניתוח משווה המנתח את שתי העיניים לקבלת תוצאת סימטרית.
במקרים של פעילות ירודה של השריר המעלה, או במקרה של צניחה חמורה, יש לבצע קיצור ממשי של שריר
הלבטור ( האחראי על הרמת העפעף) , דבר הגורם להרמת העפעף.
במידה ושריר הלבטור חלש במיוחד, ניתן להשתיל שתל-מתלה המחבר את העפעף העליון לגבה וכך העפעף מורם על ידי הפעלת שרירי המצח.
הניתוח


ניתוח תיקון פטוזיס נמשך כ- 30-60 דקות בתלות בסוג הניתוח.
הניתוח מבוצע בהרדמה כללית בתינוקות וילדים, ובהרדמה מקומית במבוגרים.
הניתוח אינו דורש אשפוז אלא השגחה קצרה, ולאחריה המטופל משתחרר.
תופעות לאחר הניתוח וההחלמה: בימים הראשונים יש לצפות לנפיחות, שטפי דם עוריים, קושי בסגירת העיניים, תחושת דמעת או יובש. רוב התופעות קלות חולפות לאחר כשבוע, ולעיתים כלל לא מופיעות. הטיפול הוא ע''י קומפרסים קרים ביומיים הראשונים.
כבר ביום הניתוח ניתן לראות שהעפעף מורם יותר, אם כי התוצאה הסופית של הניתוח נראית בבירור רק לאחר ההחלמה. כשבוע לאחר הניתוח ניתן הסיר את התפרים החיצוניים, ואז ניתן להתרשם מהתוצאה. בילדים ניתן להשתמש בתפרים שנספגים מעצמם, ואז אין צורך להוציאם.
לעיתים קיימת בצקת למשך עוד שבוע-שבועיים.
סיבוכים אפשריים:
ניתוח לתיקון צניחת עפעפיים הינו לרוב ניתוח פשוט, עם אחוזי הצלחה גבוהים.
סיבוכים ניתוחי פטוזיס הם בעיקר: אסימטריה, תיקון יתר או תת תיקון וניתנים לרוב לתיקון פשוט. דמעת ותחושת יובש הינם לרוב זמניים וחולפים עם טיפול משלים. מנתח לפלסטיקה של העין עובר הכשרה
מלאה של רופא עיניים והתמחות על בניתוחי פלסטיקה של העפעפיים, ולכן יש לו מיומנות גבוהה במניעת הסיבוכים הנ''ל. הכרה טובה של המבנים האנטומים של איזור העין והעפעפיים לפרטי פרטים וניסיון עשיר מבטיחים סבירות נמוכה של הסיבוכים, ואפשרות להתמודד עם הסיבוכים אם חלילה הם קורים.

זמן החלמה

בימים הראשונים יש לצפות לנפיחות, לדימומים ולקושי בפתיחת העפעפיים. הטיפול הוא ע''י קומפרסים קרים ביממה הראשונה. כשבוע לאחר הניתוח ניתן להסיר את התפרים החיצוניים, ואז ניתן להתרשם מהתוצאה. לעיתים קיימת בצקת למשך עוד שבוע-שבועיים.

bottom of page